O relatare care arată cum sunt privite femeile de către liderii martorilor

Relatarea 20 din Cartea Mea cu Relatări Biblice

RELATAREA 20

Dina are necazuri
  1. OBSERVI pe cine vizitează Dina? Ea se duce să le vadă pe câteva dintre fetele care locuiesc în țara Canaan. Oare tatăl ei, Iacob, ar fi bucuros de lucrul acesta? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, încearcă să-ți amintești ce gândeau Avraam și Isaac despre femeile din Canaan.

  2. A dorit oare Avraam ca fiul său Isaac să se căsătorească cu o fată din Canaan? Nu, n-a dorit. Dar Isaac și Rebeca? Au dorit ei ca fiul lor Iacob să se căsătorească cu o fată canaanită? Nu, n-au dorit. Știi de ce?

  3. Deoarece locuitorii Canaanului se închinau unor dumnezei falși. Ei nu erau corespunzători pentru a deveni soți și soții și nu erau corespunzători nici pentru a face din ei prieteni apropiați. Așadar, putem fi siguri că lui Iacob (deși Biblia nu specifică) nu i-ar fi plăcut ca fiica lui să se împrietenească cu aceste fete canaanite.

  4. Într-adevăr, Dina a avut necazuri. Îl vezi în ilustrație pe acel bărbat canaanit care se uită la Dina? Numele lui este Sihem. Într-o zi, când Dina a venit în vizită, Sihem a luat-o pe Dina și a forțat-o să se culce cu el. Acesta era un lucru rău, deoarece numai bărbații și femeile care sunt uniți prin căsătorie au voie să se culce împreună. Acest lucru rău pe care l-a făcut Sihem cu Dina a cauzat multe alte necazuri.

  5. Când frații Dinei au aflat despre cele întâmplate, ei au fost foarte furioși. Doi dintre ei, Simeon și Levi, au fost atât de furioși, încât și-au luat săbiile, s-au dus în orașul acela și i-au luat prin surprindere pe locuitori. Ei și frații lor l-au ucis pe Sihem și pe toți ceilalți bărbați. Iacob s-a mâniat pentru că fiii săi au făcut acest lucru rău.

  6. Din ce cauză au început toate aceste necazuri? Deoarece Dina s-a împrietenit cu persoane care nu respectau legile lui Dumnezeu. Noi nu vrem să ne facem astfel de prieteni, nu-i așa?

Relatarea este pe baza versetelor din capitolului 34 din Geneza. În timp ce acest capitol conține doar 3 versete din 31, relatarea din carte conține 5 paragrafe din 6 despre Dina. De ce un așa mare accent pe ceea ce Biblia prezintă în trecere? Doar pentru a susține o doctrină: doctrina prieteniei cu nemartorii.

Până unde ajunge jworg pentru a-și susține doctrina? Până acolo că crimele fraților Dinei ajung să fie mai puțin grave decât ceea ce a făcut Dina. Încă o dată: Dina se întâlnea cu niște fete și pentru jworg aceasta este mult mai grav decât viclenia mârșavă a fraților ei care, după ce au făcut o înțelegere cu niște oameni, i-a umilit, după care au omorât un oraș întreg.

Să vedem acum și asemănarea dintre cum interpretează jworg relatarea Dinei și cum tratează bătrânii cazurile de viol și abuzuri sexuale:

De ce a fost și Dina vinovată că și-a pierdut virginitatea (Gal. 6:7)? --- Citat din întrebările de final din Cartea cu Relatări

Deci, Dina a fost vinovată că avea prietenii rele, Dina era vinovată că frații ei au omorât un oraș întreg, Dina era vinovată că a fost violată. Ce persoană îngrozitoare trebuie să fi fost Dina!

Dacă ești o martoră și vrei să denunți un viol, ar fi bine să te gândești de două ori înainte pentru că ei vor analiza cât de vinovată poți fi tu de producerea acelei fapte și s-ar putea să fii tu cea exclusă. Da, dacă nu ai „opus rezistență” sau nu ai țipat, poți să fii exclusă de fornicație, iar violatorul să fie iertat (mai ales dacă are relații).

https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/2003087#h=1:0-11:164

Prin urmare, o victimă care nu a putut să ţipe dar care a încercat să opună rezistenţă atât cât a putut în situaţia respectivă, poate lăsa problema în mâinile lui Iehova.
Subiecte

Adaugă comentariu nou